Jeg fik brevet, fordi jeg havde optaget et lån. Et lån, jeg nærmest havde glemt eksisterede, og som jeg derfor ikke havde afdraget på i lang tid.
Jeg havde ikke flere penge til mad. Jeg havde hørt om kviklån, og at det var en dårlig ide, men hvis jeg skal være ærlig, tænkte jeg ikke over det dengang.
Jeg lånte 12.000 kr. og skulle betale 3.000 kr. tilbage hver måned, indtil det var betalt af. Men jeg tænkte kun på, at jeg skulle bruge 12.000 kr., og så måtte jeg tage stilling til resten senere.
Det var nemt at optage lånet. Jeg klikkede ind på hjemmesiden og indtastede det ønskede beløb. Det tog kun et par minutter, og så var pengene lånt. Der blev ikke stillet spørgsmål. Et klik. En dags ventetid. 12.000 kr. Så simpelt.
Det var først, da den første rykker kom, at det begyndte at gå op for mig, hvor dyrt lånet i virkeligheden var. Renterne var tårnhøje. Så høje, at jeg ikke havde råd til at afdrage på dem. Jeg mærkede en knude i min mave. Jeg hev efter vejret. Det var som om, at hele min verden var ved at drukne i sort koldt vand.
Jeg prøvede at række hånden op over vandet. Jeg kontaktede min kreditor for at få en afdragsordning, jeg kunne betale, men han var ikke interesseret. Han troede ikke på, at jeg ikke havde mulighed for at betale. ”Jeg måtte bare finde pengene et eller andet sted. Jeg var jo ung, og jeg havde rig mulighed for at betale lånet ud.” Men jeg havde ingenting at give af. Jeg kunne knap få tingene til at hænge sammen. Og imens voksede knuden i min mave sig større og større.
Jeg holdte det hemmeligt i starten. Det var kun min kæreste, som vidste det. Hverken mine forældre, venner eller bedsteforældre kendte til min økonomiske situation. I stedet prøvede jeg at distancere mig selv fra det. Fra afdragene. Fra gælden. Fra rykkerne. Jeg prøvede at glemme, at skubbe det hele til side og leve, om om det ikke fandtes. Jeg havde bare brug for mere tid. Flere penge. Det virkede også langt hen af vejen. Indtil brevet kom: Indkaldt til Fogedretten.
“Kære Louise..., du er indkaldt til møde i Fogedretten...” Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle få sådan et brev. Jeg gentog ordene for mig selv. Indkaldt til Fogedretten. Der lagde sig en ro over mig. Jeg gør det! Nu tager jeg mig sammen! Jeg vil møde op og få styr på det hele. Alt for længe har jeg ladet knuden i maven vokse, og nu skal det være slut.
Den beslutning træf jeg, inden nervøsiteten indtraf. Den kom snigende efter min indre ro havde lagt sig. Til mødet kunne de vel spørge om alle mulige private ting, kunne de ikke? For eksempel om de måtte se min mobiltelefon og tage den med. Kunne de finde på at komme hjem til mig og tage mine ting? Rode i mine skabe og skuffer!? De ville endevende det hele. Tømme alt ud på gulvet, indtil de fandt, hvad de ville. De ville tage de ting, som de mente, de kunne sælge. Også selvom tingene var af ringe værdi. Jeg ville ikke have mulighed for at bestemme selv. Jeg kunne bare stå til. Magtesløs. Ville de overhovedet lytte til mig? Ville de overhovedet prøve at forstå? Ville de se, at jeg også er et menneske? Ville de tage mig seriøst? Jeg har forsøgt! Jeg har prøvet at lave en aftale før. Jeg vidste godt at situationen ikke var god.
Jeg vidste godt, at man skal betale sine regninger. Men hvad kunne jeg gøre, når jeg ikke havde flere penge? Hvorfor skulle kreditorerne indgå en aftale nu, når de ikke ville forhandle før?
Jeg blev mere nervøs som dagene gik, og til sidst traf jeg en beslutning. Jeg blev nødt til at have mere tid. En lettelse bredte sig efterfølgende. Panikken sad stadig i kroppen, men jeg kunne holde det nede. Jeg kontaktede Fogedretten. Vi indgik en ny aftale, og jeg fik mere tid. En lettelse bredte sig efterfølgende.
Panikken sad stadig i kroppen, men jeg kunne holde det nede. Men aftalen havde en pris: Hvis jeg ikke mødte op til vores nye aftale, så ville jeg blive hentet af politiet til næste møde. Det måtte jeg acceptere. Gælden kunne holdes på afstand lidt endnu, men knuden i maven voksede videre.
Dagen var kommet. Mødet skulle foregå, om jeg var parat eller ej. Og jeg skulle deltage. Jeg VILLE deltage. Men jeg var nervøs. Jeg rystede, og jeg havde svært ved at trække vejret. Men der var intet valg. Jeg måtte bare acceptere, at mit liv, som jeg kendte det, ikke ville eksistere mere, når jeg kom ud på den anden side efter mødet.
Følelserne blandede sig inde i mig. På den ene side ville jeg gerne have det overstået. Jeg ville gerne have, at mit liv skulle ændre sig til det bedre. Jeg ville gerne have styr på økonomien. Jeg havde brug for at løsne knuden i min mave. Jeg ville gerne kunne trække vejret uforstyrret igen. På den anden side ville nervøsiteten ikke slippe sit tag. Jeg kunne ikke blive ved på den her måde.
Jeg ankom til fogedretten halvanden time før mit møde. Her blev jeg mødt af en vagt, som anviste, hvordan jeg skulle komme igennem sikkerhedstjekket. Det var ligesom i en lufthavn. En vagt stod og holdt øje med mig, mens jeg lagde min taske i en bakke, hvorefter den kørte igennem en scanner. Samtidig skulle jeg selv gå gennem en scanner. Jeg tog min taske og blev henvist til et hvidt og koldt venteværelse.
Det var indrettet ligesom et sygehus med borde, stole og nogle få ugeblade. På væggen hang et ur. Tik tak. Tik tak. I det mindste skulle jeg ikke vente alene.
I det mindste skulle jeg ikke vente alene. Min kæreste tog med mig for at give mig støtte. Det var beroligende, at han var hos mig. Lige meget, hvad der kom til at ske nu, så ville han være her ved min side. Jeg var stadig nervøs, men nu var det nemmere at se en ende på mødet. Det var nærmest som en eksamen, nu ville jeg bare gerne blive kaldt ind, så jeg kunne få det overstået. Få min karakter. Få min dom.
Vi fik mulighed for at komme ind tidligere. En anden medarbejder var ledig, så mødet kunne begynde før tid. Inde til selve mødet blev jeg stillet spørgsmål, som var personlige, men slet ikke så slemme, som jeg havde forestillet mig. Jeg havde forventet en eksamen, hvor man blev stillet alle de spørgsmål, som man ikke var forberedt på. Et krigsforhør, hvor man ikke kunne svare rigtigt. Men i stedet var der en rolig stemning derinde. Og situationen var meget nemmere, end jeg havde forventet. De var faktisk søde og imødekommende. Hvem skulle have troet det?
Jeg blev spurgt, om jeg havde ting af værdi. Men da jeg svarede nej, accepterede de det og det blev aldrig nødvendigt for dem at tage hjem til mig og lede efter værdigenstande. De troede faktisk på mig. De ville ikke komme hjem og rode. Der blev også spurgt ind til min boligsituation, og her indgik vi en aftale om, at mine kreditorer skulle have pengene, hvis jeg ville få udbetalt resten af mit indskud. Dette ville dog først blive aktuelt den dag, hvor vi flyttede fra lejligheden. Så det kunne jeg godt leve med.
I sidste ende var det hverken krigsforhør eller en eksamen. De var ikke ude på at nedgøre mig eller ydmyge mig, som jeg havde frygtet. Det var nærmere som en dialog mellem to parter. Mødet gik helt stille og roligt. Lidt efter lidt forsvandt min nervøsitet, og jeg kunne roligt svare på spørgsmålene. Tiden gik faktisk hurtigt.
Efter mødet var jeg lettet. Så lettet, at jeg fik tårer i øjnene. Jeg kunne mærke, at knuden i maven løsnede sig. For første gang i lang tid kunne jeg se lyset for enden af tunnelen. Vi havde indgået en aftale, hvor jeg skulle betale lidt hver måned. Samtidig indgik vi en aftale om, at jeg skulle kontakte dem, hvis min økonomiske situation blev bedre i mellemtiden. Derudover fik jeg hjælp til at lave et budget, så jeg fik mere styr på min økonomi. Det hjalp meget og gav mig et andet overblik, end jeg havde før.
Jeg ville ikke blive indkaldt til samtale igen, medmindre jeg ikke betalte mine afdrag til tiden, eller hvis jeg ikke tog kontakt, når min økonomiske situation skulle ændre sig. Jeg havde forstået nu, at de var ude på at give mig det samarbejde, som jeg havde efterspurgt for længe siden, derfor havde jeg i sinde at overholde vores aftaler.
Hvis ikke jeg var mødt op, ville knuden i min mave have gjort mig syg. I stedet snakker jeg mere om min økonomi, end jeg gjorde før. Jeg tør sige fra nu. Sige, at jeg ikke har så mange penge i den her måned og derfor ikke kan tage med i biografen eller ud at spise. Jeg skammer mig ikke over det. Til gengæld er der rigtig mange gratis ting, som jeg kan gøre, såsom at gå en tur og snakke med mine nærmeste. Det skal jeg ikke bruge kviklån til.
Jeg kommer aldrig til at tage et kviklån igen, og hvis jeg nogensinde tager et lån, så skal det være med afdrag, som er muligt at betale. Mit kviklån bliver der betalt af på. Rykkerne er erstattet med budgetter. Det giver luft i økonomien. Jeg har en afdragsordning, som jeg er glad for, og som jeg overholder hver eneste måned. HVER ENESTE MÅNED.
Jeg føler, at jeg har lært meget af min oplevelse. Jeg har fortrudt mange gange siden, at jeg tog det lån i første omgang. Men på den anden side er jeg stolt over, at jeg turde at gøre noget ved situationen og nu er kommet ud på den anden side af tunnelen. Jeg har ikke længere en knude i min mave, og jeg føler, at jeg er blevet til en anden og bedre udgave af mig selv.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.