I mine plejeforældres hus* kom man ind ad bagindgangen og derefter ind i køkkenet. I køkkenet var der en trappe op til plejebørnenes stue, og så var der en trappe ned til mine plejeforældres stue. Fra køkkenet var der også en dør ind til plejebørnenes afdeling, hvor der var en gang og fire værelser. Om morgenen blev der råbt ”godmorgen” til os i gangen. Så gik vi ud og spiste morgenmad, mens min plejefar smurte vores madpakker.
Når vi kom hjem fra skole, så råbte vi ”hej” til vores plejeforældre ned ad trappen til deres stue. De sad altid nede i deres stue, og man kunne ikke se dem; man råbte bare ”hej”, og så råbte de ”hej” tilbage. Så gik vi ind på vores værelser, indtil der blev råbt, at der var aftensmad. Vi spiste sammen, og bagefter gik de ned i deres stue, og vi gik op i vores. Når vi skulle i seng, råbte vi ”godnat” ned ad trappen.
Da vi blev lidt ældre, stod vi selv op og smurte madpakke, og dér så vi dem slet ikke om morgenen. Og når jeg for eksempel var væk til håndbold om aftenen, så havde de spist, når jeg kom hjem, og stillet en tallerken med rester til mig, som jeg selv kunne varme. Der kunne derfor nogle gange være flere dage i træk, hvor jeg ikke fysisk så dem, men bare hørte det dér ”hej”.
Engang gik min plejemor ind på mit værelse og læste i min dagbog, hvor jeg havde skrevet, at jeg ikke følte, mine plejeforældre elskede mig. Det var meget grænseoverskridende for mig dengang at opdage, at ikke engang mit værelse var privat. At hun kunne finde på at gå ind og gennemrode mine ting, når jeg ikke var hjemme. Jeg kan huske, hun bagefter sagde til mig:
”Det er bare virkelig svært at elske sådan én som dig.”
Jeg ved ikke, hvad hun mente med ”sådan én som mig”, men jeg ved, at det gjorde virkelig ondt at få at vide dengang. Den sætning sad i mig så mange år. Måske gør den det stadigvæk nogle gange på dårlige dage, selvom jeg godt ved, det ikke passer.
Jeg var ni år, og min søster var syv, da vi blev tvangsfjernet. Det første halve år boede vi på børnehjem, indtil kommunen fandt vores plejefamilie. Udover os boede der også en tredje pige hos dem. Mine plejeforældre var ret gamle og havde fire voksne børn, som var flyttet hjemmefra. De sidste par år af vores anbringelse fortalte de os ofte, at det var hårdt i deres alder at have teenagebørn. Det skulle vi virkelig høre meget på. Der var også mange mærkelige regler, som handlede om deres trivsel og ikke vores.
I weekenderne skulle vi stå op og spise morgenmad, inden de stod op. De fik blødkogte æg og rundstykker, og vi måtte kun få havregryn med mælk. Grunden til, vi ikke måtte spise med dem, var, at min plejemor ikke kunne holde lyden ud af vores skeer mod tallerkenerne. I køleskabet var der to hylder med pålæg. På deres hylde lå der skiveskåret pålæg fra slagteren, og på vores hylde var der budgetvarer. Det er ikke, fordi det er dårlig mad, men det er den dér opdeling.
Vi tog også på ferier sammen. De havde et sommerhus i Jylland, og der tog vi altid op to uger i sommerferien. Man kan jo tænke, at det er pissefedt at få et årskort til Djurs Sommerland, og så må man bare prøve alle karusseller alt det, man vil; det er bare ikke særlig sjovt efter fire dage igen at blive sendt alene derhen. For mine plejeforældre tog jo ikke med; de satte os på bussen med en madpakke og sagde, vi kunne tage sidste bus hjem.
Jeg synes ikke, mine biologiske forældre kunne gøre for, at de ikke kunne tage vare på mig og min søster – det skyldtes psykiske problemer, og det kognitive niveau de havde. Men jeg synes, det er noget andet med mine plejeforældre, som jo blev ansat til at tage sig af os. Kan man kræve af plejeforældre, at de skal elske én? Det kan man måske ikke. Men jeg kan næsten ikke forlige mig med, at mine plejeforældre i dag lever af de penge, de fik for at behandle os, som de gjorde.
Min plejefar var sådan én, der ikke sagde ret meget; mest når vi skulle have skæld ud for noget, vi ikke måtte. Min plejemor var et meget frygtindgydende menneske, og der var ingen, der turde sige hende imod. Jeg kan stadig få mareridt om den måde, hun kunne kigge på mig med sine stikkende øjne og en pegefinger rettet mod mig. Mine plejeforældre var generelt meget fraværende, på nær når der skulle opdrages. Det var vigtigt for dem, at vi havde pænt tøj på, og vi blev instrueret i at vinke til alle naboerne, når vi cyklede i skole, så de kunne se, hvor godt vi havde det. Det skulle se pænt ud.
Da jeg boede hos mine plejeforældre, havde jeg altid en grundlæggende følelse af frygt i maven. En frygt for at gøre noget, der var forkert, og få skældud. En frygt for at komme til at overtræde deres regler – sagte som usagte. En frygt for at blive ignoreret i dagevis som straf for overtrædelse af reglerne. En frygt for ikke at kunne regne ud, hvad de usagte regler var. En frygt for ikke at gøre, som de gerne ville have; smile på det rigtige tidspunkt, snakke på det rigtige tidspunkt, give dem ret i det, de sagde, på det rigtige tidspunkt, være charmerende på det rigtige tidspunkt. En frygt for ikke at have det tøj på, de gerne ville have, veje det, de gerne ville have, have en ren hud, som de gerne ville have. En frygt for ikke at have den personlighed, de gerne ville have. En frygt for aldrig at være god nok. Aldrig at være perfekt nok. En frygt for ikke at leve op til den måde, de ønskede, jeg var på.
Mine plejeforældre var indimellem på kurser om det at være plejefamilie. Engang kom min plejemor hjem efter et kursus og havde hørt om en klassisk “fejl”, mange anbragte lavede, nemlig ofte at gå i de samme to sæt tøj. Ikke på den måde, at man ikke vasker det, men fordi man finder en tryghed og kontrol i det. Begrebet hedder “uniformen”, og min plejemor kom så hjem og sagde: “Det er sådan noget, du gør.” Hun hørte eller forstod ligesom ikke den del, der handlede om, hvorfor man som plejebarn gør det, og hvordan man som plejeforældre kan hjælpe. Der var i det hele taget ingen refleksioner over, hvad vi udtrykte, med det vi gjorde. For eksempel sagde min plejemor, at jeg var klam, når jeg bed negle, og at jeg var dum at se på, når jeg havde tics. I stedet for at prøve at forstå, hvad min adfærd var udtryk for.
Jeg havde en periode, hvor jeg havde det meget dårligt og skar i mig selv. Da min plejemor opdagede det, sagde hun til mig, at jeg gjorde det helt forkert. Hvis jeg ville gøre det rigtigt, så skulle jeg skære mig med en stor kniv i pulsåren. Det var hendes kommentar til, at jeg skar i mig selv. Jeg tror, hun forstod det sådan, at jeg gjorde det for at få opmærksomhed. Hun forstod nok ikke, at jeg gjorde det, fordi jeg havde det dårligt.
Det er så vigtigt, at plejeforældre forstår, hvorfor omsorgssvigtede børn reagerer, som de gør, og at man ikke skal bruge det imod dem, men til at hjælpe dem.
Som barn forstod jeg meget hurtigt, at jeg lige så godt kunne lade være med at sige noget om mine oplevelser, fordi det var mig, der var den anbragte. Ingen ville alligevel tro på mig, og samtidig var jeg bange for min plejemors reaktion, hvis hun fandt ud af, jeg havde sladret. I min barndom har jeg dog indimellem forsøgt at fortælle lærere eller sagsbehandlere om, hvordan det var derhjemme hos min plejefamilie, og dér er jeg tit blevet mødt med reaktionen, at der jo er forskellige måder at opdrage på. Når jeg hører andre anbragtes fortællinger, er der et mønster med, at der ikke er nogen, der tror på anbragte børn, for vi er sådan nogle, der er skadede, underudviklede og utilregnelige. Anbragte selv bliver gjort til problemet, og de voksne ser ikke den uhensigtsmæssige adfærd som et udtryk for, at de har det svært og har en masse voldsomme oplevelser med i bagagen.
Jeg betroede mig engang til en folkeskolelærer, som gerne ville hjælpe mig, men jeg turde simpelthen ikke, så jeg sagde, at hun ikke måtte sige det til nogen. Dengang var det vigtigste at bevare barnets tillid, hvor man i dag har skærpet underretningspligt, så der skulle hun jo have reageret. Men det gjorde hun altså ikke. Dengang var jeg egentlig glad for, at hun ikke gjorde det, for jeg var bange for, hvad der ville ske, hvis hun sagde det til kommunen. Men det var jo en voksen, der skulle have taget ansvaret for, at jeg ikke gik med den frygt. I dag ville jeg ønske, at hun havde gjort noget.
Jeg ønsker ikke at fremstille mig selv som et offer, og jeg kan tit blive bange for, om folk vil tro på mig, når jeg fortæller om min anbringelse. Frygten for at andre vil have mistillid til det, jeg siger, sidder dybt i mig. Jeg har som voksen oplevet, at folk har været skeptiske over for min fortælling og har sat spørgsmålstegn ved, om jeg husker lidt forkert. En psykolog spurgte mig engang, hvad min søster husker, og hun husker præcist det samme. Så det var nok ikke bare mig. Når jeg alligevel fortæller om mine oplevelser som anbragt, er det fordi jeg håber, at andre nuværende og tidligere anbragte kan spejle sig i min fortælling og ikke føle sig alene.
I dag er jeg 31 år, og jeg er stadig bange for mine plejeforældre, selvom jeg ikke har set dem, siden jeg flyttede derfra som 18-årig. Bange for de følelser, de kunne vække i mig dengang: underdanighed, utryghed og magtesløshed. De følelser er jeg bange for at mærke igen, nu hvor jeg er kommet på afstand af dem.
Da jeg kom i gymnasiet begyndte jeg at få det rigtig godt. Jeg blev ikke mobbet som i folkeskolen, jeg fik gode veninder og en kæreste, og jeg var god til det faglige. Jeg har senere taget en kandidatuddannelse, har et fuldtidsjob og har fået min egen familie. Alligevel kan jeg godt have det mærkeligt med, når folk siger, at jeg har klaret det godt. For indeni mig er der i lange perioder meget, der er svært. Jeg er ikke færdig med at bearbejde de følelser, min barndom og anbringelse har forårsaget.
Dengang jeg flyttede fra mine plejeforældre, var jeg lettet over, at jeg ikke skulle bo der mere, men på en eller anden syg måde, Dengang jeg flyttede fra mine plejeforældre, var jeg lettet over, at jeg ikke skulle bo der mere, men på en eller anden syg måde, så var det jo også mit hjem. Nogle måneder efter flytningen skrev jeg til dem, fordi min plejemor havde fødselsdag. Jeg skrev tillykke og spurgte, om de ville komme og se mit nye hjem. Et halvt års tid efter skrev jeg igen, da min plejefar havde fødselsdag, og der spurgte jeg, om jeg måtte få de billeder, de tog, dengang jeg blev student. De svarede aldrig på mine breve. Det gør så ondt, at jeg ikke har de billeder fra den dag, jeg blev student. Og jeg kan tænke: Hvorfor tog de over hovedet billederne dengang, hvis jeg ikke må få dem? Det var en kæmpe ting for mig at få den studenterhue, og jeg synes, jeg har ret til at få de billeder.
Mens jeg boede hos mine plejeforældre, troede jeg, det var min egen skyld, at de behandlede mig, som de gjorde. Jeg troede, at det var mig, der ikke formåede at gøre og være, som de gerne ville have, og at jeg derfor fortjente den behandling, jeg fik. Jeg troede også, at de godt måtte behandle os sådan, fordi vi var deres plejebørn og ikke deres egne. I dag ved jeg, at det ikke var min skyld, og at også anbragte børn har ret til at blive respekteret og holdt af, for dem de er. Den erkendelse håber jeg, at andre anbragte også vil få, så ingen skal tro, at det er svært at elske én som dem.
*Jeg har været anbragt på et lille, socialpædagogisk opholdssted, som blev drevet af et ægtepar. Min plejemor var sygehjælper, og min plejefar var boghandler. Da jeg boede der, vidste jeg ikke, det var et opholdssted. Det ved jeg først nu. Til daglig kaldte vi det nemlig altid bare for plejefamilie.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
I Danmark gemmer der sig op mod 100.000 unge, som er presset på økonomien. Nogle er fanget i dyre forbrugs- og kviklån, mens andre er fanget i spilafhængighed, hvor vind og tab betyder "prøv igen". Nogle er hæmmet af arbejdsløshed og en dyr husleje, mens andre er havnet på gaden. Nogle er vokset op med en enlig forsørger på kontanthjælp, mens andre sidder fast i moralsk og økonomisk gæld som følge af kriminalitet.
Det er kun et udpluk, for pengepres tager mange former. I 'De Pengepressede' fortæller 20 unge hver deres historie om at have ondt i økonomien.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.