Hjemløs. Alene ordet giver associationer med det samme. Når jeg fortæller dig, at jeg har været hjemløs, kan du nemt have den forforståelse, at jeg er en midaldrende mand, der sidder på strøget og tigger om penge. Iført en gammel, slidt jakke, har nok et misbrug af en grad, en hund på siden, der skal have mad, som man også kan aflæse ud fra det falmede papskilt. Jeg behøver nok ikke beskrive meget mere, før du kan se billedet for dig. Som det er med alle grupper af mennesker, så er en hjemløs ikke kun én type eller én slags. Der er over 6000 hjemløse i Danmark, og blandt dem findes der også dem, der ikke passer ind i den førnævnte beskrivelse. Der er nogle udstikkere, og én af dem er mig.
I sommeren 2020 blev jeg hjemløs. Jeg havde boet hos min mor hele mit liv, men jeg havde altid haft et presset forhold til hende. Hendes problemer kom altid først, kæresten blev prioriteret højere end mig, og mine søskende og jeg blev ligefrem ignoreret. Jeg var lige fyldt 18, da hun smed mig ud hjemmefra. Det var ikke en overraskelse for mig, at hun ville smide mig ud; jeg havde faktisk regnet med det. Jeg blev smidt ud, fordi jeg kom ud som transkønnet.
Min mor har altid sagt, at vi nødigt skal skille os for meget ud fra mængden. Så da jeg kom ud som transkønnet, ødelagde det nok hendes “ønske” for familien. Vi har jo aldrig været “familien Danmark”, men måske hun mente, at vi faktisk var det. Så at jeg kom ud som transkønnet, smadrede måske hendes forestilling om, at vi netop var familien Danmark. Det passede måske ikke ind i det billede, at jeg var en mand, klædte mig som en mand, begyndte at bruge han/ham pronomener. Jeg var nu hendes søn og ikke længere hendes datter.
Jeg ventede med at komme ud til et par dage inden min 18-års. Jeg havde timet det på forhånd, fordi jeg havde regnet med, at jeg nok ville blive smidt ud. Jeg ventede til, at jeg var fyldt 18, da jeg håbede, at jeg med en SU ville have råd til at flytte ind i noget andet. Problemet var bare, at jeg har fødselsdag på et dumt tidspunkt i forhold til SU, som man får pr. kvartal. Så jeg måtte vente tre måneder på at få min SU.
Hvad gjorde jeg så? Det typiske svar ville nok være, at jeg tog hjem til min far. Han sad bare i fængsel, hvilket umuliggjorde det. Så jeg var mildest talt på røven, undskyld mit fransk. Det var faktisk en forholdsvis fredelig situation, da jeg kom ud. Jeg kom ud til min mor, og det var egentlig ret afslappet. Der var ingen, der græd, bare en masse spørgsmål, de fleste fra min lillesøster. Det var nogle helt almindelige og forventelige spørgsmål, såsom hvad de skulle kalde mig, hvem jeg var kommet ud til, hvor længe jeg havde vidst det og så videre.
Der kom nogle underlige kommentarer og spørgsmål fra min mor i de efterfølgende dage. Hun brugte også mit tidligere navn, når hun snakkede til mig. Utroligt nok var den eneste gang, hun kaldte mig for Adam, da hun et par dage senere sagde: “Adam, jeg tror, at du bliver nødt til at flytte ud. Jeg har det ikke så godt med din situation.” Historien her handler som sagt ikke om, hvordan jeg håndterede min situation. Historien her handler om min hjemløshed. Min historie er måske ikke, hvad man lige ville regne med, når jeg fortæller, at jeg var hjemløs. Det er lige præcis derfor, at jeg godt vil fortælle min historie.
Som nævnt tidligere blev jeg smidt ud i sommeren 2020, samme år jeg startede i 1.g på gymnasiet. Jeg var blevet hjemløs kort inden skolestart, så det var en kaotisk start på mit Life As Hjemløs. Det var vigtigt for mig, uanset min situation, ikke at få fravær - i hvert fald ikke for meget. Jeg prøvede en periode at være hos min ven, men efter jeg havde fået to dages fravær, mente jeg ikke længere, at det var en god ide. Jeg prøvede, så vidt jeg kunne at overnatte hos venner eller hos min kæreste, det var bare ikke altid lige nemt at forklare hvorfor. De fleste af mine venner vidste godt, at jeg var kommet ud til min mor. Så når de undrede sig, sagde jeg bare til dem, at jeg lige ville give min mor tid til at vænne sig til tanken. Andre gange fortalte jeg, at min mor bare ikke havde det så godt for tiden. Jeg så heller ikke mig selv som hjemløs i starten. De første tre måneder var jeg jo bare én, der manglede et sted at sove.
Du har nok allerede lagt to og to sammen og konkluderet, at min hverdag ikke var som for en almindelig 18-årig studerende. Hvor de fleste af mine medstuderende højst sandsynligt vågnede hver morgen i deres senge og under deres varme dyne, til lyden af deres iPhone alarm, der efterhånden kan trigge alle indenfor en afstand på hundrede meter, så min morgen en del anderledes ud. Min bløde seng var bænkene på stationen, og min alarm var lyden af de tidlige morgentog, der tøffende kom ind på perronen. Gulvvarmen på badeværelset var i mit tilfælde erstattet med de kolde klinker på DSB-toilettet. Der var ikke et varmt brusebad, der stod klar til mig, når jeg rullede ud af sengen, så jeg kunne være frisk. Der var ikke smidt rundstykker i ovnen til mig, så jeg kunne mætte morgensulten.
Det første, jeg gjorde, når jeg vågnede, var at finde det nærmeste toilet. Et DSB-toilet var ofte, hvad det kunne blive til, ellers stod den også på toilettet hos det køkken til hjemløse, der var; det lå nemlig på vej i skole. Jeg fandt hurtigt ud af, at hvis jeg mødte tidligt nok på skolen, altså lige når sekretærerne var mødt, kunne jeg bruge omklædningsrummene til at tage et bad. Så det var ofte det, jeg gjorde.
Min skoledag var ikke meget anderledes end alle andres; den varede fra 8.00 til 15.10. Jeg købte ofte mad i kantinen på skolen, de dage jeg ikke lige havde haft tid til at “få smurt en madpakke” (købe bake off i Netto). Når jeg så havde fået fri hen på eftermiddagen, ville jeg nogle gange blive siddende, så længe jeg kunne på skolen. Det vil altså sige, indtil de slog alarmen til. Der var gratis wifi og strøm, så mere skulle jeg ikke bruge. De fleste dage ville jeg faktisk tage på biblioteket, når jeg havde fået fri. De havde nemlig også wifi og strøm, som jeg kunne snuppe af. Hvis jeg ikke havde fået så meget søvn, var det bagerste hjørne af biblioteket også et udmærket sted at få sig en lur. Jeg brugte næsten alle dagene, hele dagen, på biblioteket.
Når det var tid til at få mig noget aftensmad, havde jeg forskellige muligheder, som jeg benyttede mig af. En af mulighederne var Folkekøkkenet, hvor jeg selv havde været frivillig før. Så det var en spøjs situation, at jeg pludselig stod som én af dem, der havde brug for hjælp, når jeg selv havde været med til at hjælpe andre i samme situation før. De muligheder, jeg havde for aftensmad, udover Folkekøkkenet, hvor det var gratis, var et pizza slice til 25 kroner, eller den gode gamle bake off. Corona gjorde det også besværligt at finde noget mad. De spisesteder, jeg ville have haft mulighed for at bruge, lukkede hele tiden ned og åbnede op igen. Så det var der ingen stabilitet i. Efter det havde lykkedes mig at få noget mad, måtte jeg finde min seng for natten. Som nævnt før var det bænkene på stationen.
Jeg var så “heldig”, at jeg var hjemløs om sommeren.
I den forstand, at jeg ikke skulle sove udenfor i minusgrader. Det var dog ikke, fordi jeg havde de varmeste nætter; jeg befandt mig jo stadig i Danmark. Det betød selvfølgelig sommerregn og sommerstorm. De dage, hvor det var slemt, overvejede jeg af og til at bryde ind i et skur for at komme i læ. Det gjorde jeg ikke, men det var fristende. De værste tider ville jeg lægge mig ind i en busk; der var nemlig forholdsvis læ. Så kunne jeg sove der for natten, de gange jeg gjorde det.
Weekenderne var ikke lige så “sjove”, som hverdagene var. Jeg havde ikke lyst til at være inde i byen om aftenen og om natten i weekenderne. Man kunne nemt støde på fulde mennesker, der havde tendens til at være gustne. Jeg frygtede, at de kunne finde på at stjæle min taske med alt mit grej. Så jeg ville gøre det, at jeg ville gå rundt i de stille villakvarterer indtil omkring kl. 2 om natten. Så kunne jeg i fred bevæge mig ind på stationen for at sove. Min rygsæk var mit transportable “hjem”, altså det var der, jeg havde alt, jeg ejede. Jeg havde alt, hvad man kunne have brug for, for at leve et normalt liv, i den. Min tandbørste og tandpasta, tamponer, min dansk grammatik- bog, den unødvendig tunge matematikbog, deodorant, hårbørste, computer, opladere og så videre.
Det var selvfølgelig begrænset, hvor meget jeg kunne have med i rygsækken. Jeg var så i den heldige situation, at min lillesøster, der stadig boede hjemme, gik i skole i nærheden af mig. Hun hjalp mig med at få nyt tøj og få vasket det tøj, der trængte til det. Der var altså udskiftning i det tøj, jeg havde med i tasken - så stillede folk heller ikke spørgsmål til, at jeg havde det samme tøj på hver dag. Mine søskende var generelt meget støttende i min situation; de tog ikke afstand til mig, hverken på grund af at jeg var kommet ud som transkønnet, eller at jeg var blevet hjemløs. Det var enormt rart at have et støttende bagland i en ellers tumult situation.
Som jeg nævnte helt i begyndelsen, kunne jeg få min SU tre måneder efter, at jeg var blevet hjemløs. Så da de tre måneder var gået, kunne jeg spare sammen til at flytte ind i en lejlighed. Det betød, at jeg rykkede ind i en lille 32 kvadratmeter studielejlighed, efter fire måneder uden fast tag over hovedet. 111 dage uden et hjem, godt og vel 888 timer på en DSB-bænk, plus/minus timerne i en busk. DSB-toilettet blev skiftet ud med mit eget badeværelse, bake off blev skiftet ud med mit eget køkken med to blus, stationsbænkene blev erstattet med min helt egen seng.
Jeg skulle ikke længere bekymre mig over, hvor jeg skulle sove. Jeg skulle ikke længere undre mig over, hvornår der mon var frit for klamme, fulde mennesker i midtbyen. Jeg kunne endelig bruge af min egen strøm og internet, i stedet for at nasse fra diverse offentlige steder. Jeg kunne sove uden at bekymre mig om, hvis der kom en stations-vagt, der ville smide mig væk. Jeg var fri fra alt det, som det “hjemløse liv” bragte med sig. Ja ja, det var kun 32 kvadratmeter, bevares, men det var mine kvadratmeter. Alle 32 af dem.
Så hvor er jeg nu, knap to år senere, spørger du måske. Jeg nævnte, at min familie havde været støttende i det, men de fortjener altså et større shout-out, for det er dels takket været dem, at jeg stadig er et velfungerende menneske. Det er desværre ikke alle, der er i samme situation, som jeg var dengang, der kan komme solidt ud på den anden side. Det er heller ikke alle, der kan formå ikke at miste sig selv, når tingene spidser så meget til, som det gjorde for mig. Derfor er jeg også dybt taknemmelig for, at min familie har været så støttende for mig. Det betyder, at jeg i dag bor i et godt kollektiv, studerer og kan have så meget indsigt og ro i mig selv og min historie, at jeg kan fortælle den her, helt sårbart.
Pointen, med at jeg ville fortælle min historie, var at bidrage til en nuancering af ordet “hjemløs”. Så det første du tænker på, når du hører ordet hjemløs, ikke er en gammel, udmagret, tiggende mand med en lige så udmagret hund på siden. Det er svært at fortælle andre, at man er hjemløs, når ens situation er så langt fra den beskrivelse. Jeg overbeviste endda mig selv om, at jeg ikke var hjemløs, men bare manglede et sted at sove. Jeg identificerede slet ikke mig selv med den gamle mand med hunden, for det var jo ikke min situation. Derfor er min pointe ved at fortælle min historie at nuancere din virkelighedsopfattelse af hjemløse.
Der er flere, der bliver smidt ud eller bliver hjemløse på anden vis, fordi de kommer ud som LGBTQ+, og de skal ikke koges ned til beskrivelsen af den gamle mand på strøget. Man skal ikke defineres, som noget man ikke er, for hvem skal egentlig være dommer over det? En hjemløs kan være alle dem, du møder på gaden, i skole, på arbejdet. Du ved det måske ikke, de render hverken rundt med en tom hundeskål eller et papskilt under armen. Men de er en del af statistikken. En del af Danmarks over 6000 hjemløse og kan derfor være hjemløse på 6000 forskellige måder, ligesom jeg var hjemløs på min måde.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
I Danmark gemmer der sig op mod 100.000 unge, som er presset på økonomien. Nogle er fanget i dyre forbrugs- og kviklån, mens andre er fanget i spilafhængighed, hvor vind og tab betyder "prøv igen". Nogle er hæmmet af arbejdsløshed og en dyr husleje, mens andre er havnet på gaden. Nogle er vokset op med en enlig forsørger på kontanthjælp, mens andre sidder fast i moralsk og økonomisk gæld som følge af kriminalitet.
Det er kun et udpluk, for pengepres tager mange former. I 'De Pengepressede' fortæller 20 unge hver deres historie om at have ondt i økonomien.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.