Jeg slår øjnene op og stirrer mod loftet. Her er sort af mørke. Mine tænder klaprer, og maven spænder. Jeg ligger sammenfoldet som en bænkebidder, udmattet og sulten.
Jeg blinker og kan stadig ikke tro, at jeg vågner i en campingvogn. Det river i lungerne, hver gang jeg trækker vejret, og meningen med mit liv føles som et æseløre i en bog, jeg ikke kan finde.
Når jeg rømmer mig, kan jeg ikke mærke mine muskler. Soveposen holder mig fast, mit eneste sted med varme om morgenen, mens mørkets fugle kredser over mit hoved og skriger til mit ansigt, at jeg skal rejse mig. Jeg kan ikke. Jeg kan ikke. Min indre stemme siger, at der ikke er grund til at stille sig rankrygget. Der er ingen udsigter til, at dagen i dag er anderledes end de forrige. Jeg spoler mine tanker baglæns.
*
I efteråret 2019 flyttede jeg med min kæreste til Herning i en større lejlighed ved siden af naboer, der gik rundt i træsko og Hummel- træningssæt, og som ikke forstod, hvorfor vi var kommet til byen. Det var kun omegnens beboere, der flyttede hertil, mente de. Vi er jo et par fra Vordingborg, sagde de med en tyk jysk accent.
Vi flyttede til Herning, fordi jobmulighederne var gode. Min kæreste studerede, og jeg havde både arbejde i Aarhus og København, som jeg pendlede til for at arrangere koncerter, teaterforestillinger og festivaler. Løn tikkede ind på kontoen, og befordringsfradraget blev højere, desto mere jeg rejste rundt i landet. Som en slags opsparingsboks.
Jeg sad i togene og så ud på landskabet; rapsmarker og konturer af kvæg, skibe der sejlede ind i havneområder. Jeg levede et liv med alt, jeg havde drømt om: En kæreste jeg holdt af, et hjem jeg kunne kalde mit, økonomisk frihed og ikke mindst et arbejdsliv, der bød på et solidt sammenhold blandt mine kollegaer, med plads til forskellighed og udfoldelse af egne kreative evner. Alt var godt. Det var en virkelighed, som jeg aldrig havde troet ville være min.
Hele vejen hjem igen fra København hang blodrøde skyer efter togene, og jeg glædede mig over alt dét, som var mit. I marts 2020 kom corona med apokalyptisk fart og skubbede eventbranchen ned i en dybsort brønd. Det betød, at jeg blev arbejdsløs, og at planerne om at flytte til København med min kæreste smuldrede.
Langsomt som månederne gik, og nedlukningen af samfundet blev holdt i et jerngreb, var uvisheden om, hvornår jobmuligheder ville dukke op som en lænke om foden. Jeg var fanget. Dagene lignede hinanden og flød sammen i en endeløs strøm af usikkerhed og afmagt. Jeg havde intet job. Fremtiden hang i en tynd tråd, og jeg begyndte at søge offentlige ydelser, der heldigvis var nok til dagen og vejen.
I slutningen af juni flyttede min kæreste hjem til sine forældre i Vordingborg med alle vores ting. Det vil sige de ting, jeg ikke havde solgt. Jeg blev tilbage i den tomme lejlighed i Herning. Mine fodtrin rungede i alle rum, når jeg bevægede mig rundt. Jeg var alene, sov på en oppustelig madras, spildte dagene væk med videospil og nedrullede persienner.
*
Det har sneet i nat. Et blåt morgenlys trænger ind gennem campingvognens tilfrosne ruder. Jeg drejer hovedet. Det aflange campingrum er tomt og forladt, ligesom min krop, der ryster af kulde. Den er afkræftet på en måde, jeg ikke har følt det før. Kilo er rislet af. Jeg er skind og ben, og mine ribben er ømme.
Intuitivt begynder jeg at lave halve mavebøjninger i soveposen. Jeg holder om knæene i et stykke tid og hiver efter vejret, som er synligt som røg. En edderkop hænger i en tynd tråd i hjørnet og hejser sig selv halvt op mod loftet.
Jeg smider kroppen tilbage i madrassen. Mit hoved summer som kølediske. Jeg befinder mig i Hundige på en campingplads. Det er januar. Det er 2021.
Med soveposen trukket rundt om mig som en puppe, rejser jeg mig og går hen og tænder gasblusset i det lille tekøkken. Finder stearinlys frem. Det er førsteprioritet, når jeg vågner; at få varme. Derefter åbner jeg skabslågen nedenunder. Hiver brød ud og lægger en klat smør ovenpå. Madprodukter som jeg har købt for den pant, jeg har stjålet på campingpladsen.
Jeg sætter mig hen ved det udfoldede klapbord, tygger og kigger rundt. Alting er så småt herinde. Væggene er presset mod hinanden, og det er, som om jeg er statist i et legetøjshus. Jeg vender mit blik mod den blanke bordoverflade. Ser mit ansigt. Håret uglet og skægget langt. Øjnene, blanke og brugte. Øjenposerne, tykke og dybe. Huden er tør af frost, som om ansigtet er ved at krakelere. Jeg piller hudflager af og lægger dem på bordet. Madikkehvidt tapetssmulder.
Jeg kigger hen mod den lukkede campingdør. Fortaber mig i billeder fra fortiden.
*
”Så er der serveret,’’ sagde min stedmor. Tyk sovs og kartofler. Altid kød og en sjældent gang overkogte grøntsager. Det var måltiderne, jeg fik serveret som barn. Min stedmor og far kæderøg, mens tonerne gik højt for sig med jokes og overfladisk hverdagssnak omkring skole, arbejde og fritid, med den altid samme rutine og de samme spørgsmål, uden at spørge dybere ind til hinanden omkring oplevelserne. Samtalerne blev afsluttet med et nik og et fint, og så var det den næste i rækken til at fortælle om sin dag. Det var grænseoverskridende, hvis man åbnede sig op. Ikke en eneste gang blev jeg spurgt ind til, hvordan jeg gik og havde det.
Jeg har ikke mange lykkelige minder fra min barndom. Min mor og min far gik fra hinanden, da jeg var halvandet. Efterfølgende blev min mor indlagt med en psykose, og under hele min opvækst boede jeg med min far, stedmor og to søskende i Præstø. Jeg voksede op med, at man måtte løbe smerten væk og ofte undskylde for sine fodtrin gennem stuen, når min far og stedmor henslængte lå i sofaen med en ølflaske og så ind i den flimrende kasse. Det var sådan, støvet lagde sig på alle listerne i huset, og fnuller samlede sig i alle hjørnerne som små halmballer. Spillereglerne i hjemmet ændrede sig fra time til time, og jeg var nødt til at lyve for at komme igennem dagene. Jeg vidste aldrig, hvem de voksne i huset var. Jeg vidste aldrig, hvordan deres humør var, når jeg kom hjem fra skole. De lugtede af sprit og røg. Jeg ville ønske, at de lugtede af ferskner.
Så mens jeg stirrede på vores vægmaleri af et synkende skib på det åbne hav, fik jeg følelsen af, at jeg var overladt til mig selv. Køleskabet var fyldt, men som regel med gamle madrester og øl.
Det var sådan, jeg lærte at tage ansvar. Det var sådan, jeg blev voksen som barn. Jeg måtte simpelthen bare ”mande mig op”, min fars ord, som cirkulerede som gift i mine tanker.
*
Tilbage fra min døs. En time senere har kroppen varme nok til, at jeg kan trække soveposen af mig. Jeg ruller og folder den sammen på madrassen. Min påklædning: træningsbukser, jeans og arbejdsbukser, fire T-shirts og en hoodie, som er krøllet efter nattens vendinger. Jeg sover som regel ikke. Jeg kan ikke finde ro. Jeg vågner i løbet af natten og spjætter. Mareridt vælter indover mig, en sandet krop, der kæmper sig ud af kviksand, fylder mine drømme om natten. Glæden er sivet ud gennem revnen i rundsiddegruppen i den forreste del af campingvognen. Jeg kan ikke finde den. Glæden. Det er som at kigge ned i en sø uden sigtbarhed og lede efter ingenting.
Når jeg sidder her og stirrer, synker jeg ned i stolesædets hårde overflade og bliver langsomt opløst som smør på en stegepande. Minut for minut bliver afstanden til verden længere. Jeg ser jordkloden. Lidt endnu. Den forsvinder. Det bliver mørkt. Jeg er afskåret. Alene. Jeg kæmper for ikke at synke dybere. Mine hænder. De fumler. Mine fingre er slappe guitarstrenge. Jeg tager min guitar. Spiller. Det lyder fandme dårligt. Jeg river i mine kinder. Piller død hud ud af munden. Slikker om mine sprukne læber og smager jern. Blod. Fuck, hvor er de? Hovedtelefonerne. Hvor er de? Jeg er selvstyret. Styret af min krops indre koalition mod det, jeg ikke kender. Er det dommedag? Nej. Solstrålerne løber gennem ruderne og lander på bordet. Tager fat i en klud. Begynder at hive den fra hinanden. Jeg tager mig til hovedet, hiver i mit hår. Skærer tænder. Det flår mig i stykker. Tankerne. Jeg må finde dem. Hovedtelefonerne. Under bordet. På madrassen. Min krop ved ikke, hvad kroppen er. Jeg ved ikke, hvem jeg er. Jeg finder hovedtelefonerne i håndvasken. Trykker play og forsvinder i tunge, psykedeliske toner fra Tool. Det er sådan, jeg overlever.
*
Musikken flød i mine blodåre helt tilbage fra barndommens vugge. Far og mine søskende sang dagen lang, og vi kunne altid høre hinandens stemmer. Jeg forelskede mig i rytmer og lyde og lærte hurtigt at spille på forskellige instrumenter. Jeg øvede mig, når muligheden bød sig. Jeg hørte musik, når muligheden bød sig, indtil min far eller min stedmor kom hjem og sagde slut.
I mine sene teenageår fandt jeg et fællesskab i ungdomshuset Birdhouse. Det var en gammel brandstation, som jeg sammen med andre unge omdannede til et spillested.
Vi byggede en skatepark og skatede, spillede musik og urbaniserede et undergrundsmiljø med graffiti på væggene og plads til alle. Senere etablerede vi koncerter og arrangementer med henblik på at skabe et musikalsk fællesskab. I ungdomshuset kunne jeg være et ungt menneske med drømme, som strømmede ud af sorte grungehøjtalere. Scenen var af paller. Vi skaffede et molton scenetæppe, og så var festen iscenesat. Weekender med supersonisk skønhed. Farver og røgkanoner. Ungdom og vildskab.
Det var mine drugs, aftenerne og nætterne, som jeg havde været med til at producere. Det var her, jeg kunne være mig selv, blive hørt og accepteret. Jeg udlevede min drøm ved at planlægge events.
Jeg fandt mig selv og opdagede, at jeg også kunne blive betalt for det arbejde, som jeg arrangerede i Birdhouse. Jeg kastede mønten. Krone. Jeg stoppede mit studie og lod mønten guide mig. Jeg satsede alt på eventbranchen og blev hurtigt et kendt ansigt i kredsene.
*
Jeg tømmer resten af kaffen og hælder kaffegrumset ud på madrassen. Fuck, hvorfor gør jeg det? Koffein i hjernen. Jeg fjerner det med det samme, aner ikke, hvordan jeg fjerner det og stiller derefter koppen i håndvasken. Jeg krænger en ekstra jakke over mig og åbner campingdøren. Den binder. Jeg skubber hårdere. Is lander på trappen og splintrer. Et gul-grønligt skær flimrer foran mit synsfelt. Jeg lægger mine hænder på lårene, indånder den iskolde luft og kigger rundt. Hvide campingvogne og blå telte. Mine naboer. Håndværkere og pensionister. De sidder sikkert indenfor og spiser morgenbrød og drikker kaffe.
Den grå kat, som ingen tilhørsforhold har til nogen i området, tumler rundt i sneen. Hvilke bekymringer har en kat?
Jeg går over den tomme landevej og mod strandene. Frosten ligger og skinner i asfalten. Mine øjne gør så ondt, når jeg kniber dem sammen for at dæmpe genskæret. Så jeg standser og lytter. Total stilhed. Sne der knitrer. Vinden river i min udtørrede hud. Langsomt åbner jeg øjnene og ser efter mine spor ned af en lille grussti, der fører ud mod vandet. Langs med strækningen glimter tilsneede rækværker. Jeg vender mig og går videre. Ser ud mod havet, der fylder mit blik, koncentrerer mig om at se. En badebro skyder ud af strandbredden. Istapper hænger fra brædderne og skærer havoverfladen. Tang har samlet sig i vandkanten som frosne slanger. Vinterlandskabet slænger sig ad kystens kilometerlange linje.
Tankerne flyder ind over mig som bølger, og hvad får jeg ud af dem? Tankerne skyller mig ned i ingenting, et meningsløst hul. Havet skvulper foran mig, men det eneste, jeg kan tænke på, er, hvordan jeg skal skubbe min krop tilbage til campingvognen. Tilbage til campingpladsen hvor de eneste samtaler med naboerne handler om vejrprognoser, og hvad den grå kat har lavet i løbet dagen. Jeg tager en dyb indånding og puster frost ud. Jeg skal tilbage og rationere mad til ugens dage. Høre på mine egne skridt i vognen.
*
Det var juni, og sommeren 2020 bød på et livsomvæltende retningsskift. Lejligheden i Herning stod tom. Jeg havde hørt mine egne fodtrin så meget, at jeg også hørte dem i nætterne. Jeg havde boet alene i alt for lang tid, var blevet skør og desperat.
Jeg gav nøglerne til viceværten, og så var jeg boligløs. I to uger boede jeg hos en chef. Arbejdede, men længslen efter at være sammen med min kæreste var stor.
Jeg sagde jobbet op og sofasurferede i København hos venner og bekendte. Jeg havde min cykel, og det var det. Et telt på bagagebagæret. Stor rygsæk på ryggen, og så cyklede jeg rundt i Københavns parker for at finde teltpladser, hvor jeg kunne overnatte. Min kæreste boede stadig hos sine forældre i Vordingborg, og jeg kunne ikke bo hos dem.
Så for at være tættere på hende, var jeg derfor på boligjagt i København. Men udvalget var dyrt og ventelisterne for lange.
Efteråret nærmede sig, og jeg købte en campingvogn, flyttede den til Hundige. Desperat eller ej. Det var den billigste løsning. Jeg havde ikke råd til andet.
*
Det første forår springer ud af vintergækkerne på campingpladserne. Jeg går hvileløs rundt mellem vogne og samler pantflasker. Bliver glad, hvis jeg finder en flaske med pantmærket C.
Skægget er groet tæt, og håret er vokset sig langt. Min krop reagerer underligt på den varmere luft. Kroppen har vænnet sig til kulden. Nu titter solen mere frem. Som et håb jeg ikke kan tage imod. Jeg har de sidste dage tænkt på at søge om hjælp, men tankerne om at kapitulere og være en belastning for andre kan jeg ikke overvinde. Så slemt har jeg det vel ikke? Det kan være, der er andre, som har mere behov for hjælpen.
Tilbage ved campingvogn står jeg og falder i staver. Rust har samlet sig i undervognen. Strømmen er gået. Jeg har ingen penge. Jeg er afskåret, som et æbleskrog kun de sorte skader gider at hakke i. Jeg har mistet kontakten til omverdenen, og jeg føler, at verdenen udenfor har mistet kontakten til mig. Er der nogen, der forstår, hvordan jeg har det? Hvilket liv jeg har levet? Hvilket liv jeg lever nu? Måske har jeg behov for hjælp? Andreas, har du behov for hjælp? Jeg spørger mig selv og svarer - jeg ved det ikke. Du er jo blevet så tynd og usoigneret. Er jeg? Ja, det er du. Hvem er du? Din indre stemme, siger min indre stemme. Om jeg frygter manden med leen? Nej, hvorfor skulle jeg gøre det?
Jeg kan ikke få mig selv til at tage ansvar for min overlevelse og ringer efter hjælp. Jeg kan ikke. Straks snører halsen sig sammen. Luftvejene bremses, og jeg begynder at ryste. Ude foran forteltet er to poser anbragt med pant. Ovenover hænger de blodrøde skyer tidligt på eftermiddagen. Jeg putter tre nye flasker i affaldssækkene. Jeg trækker vejret. Lugt af madaffald buldrer i den svage vind. Jeg puster ud. Tager fat i poserne og hanker dem op. Så går jeg mod Netto og hele vejen tænker jeg på, hvilke varer jeg skal købe.
*
De dage, jeg følte, jeg havde kræfter til det, cyklede jeg til Christianshavn for at besøge min kæreste, som var flyttet fra sine forældre igen. Hele vejen fra Hundige langs kysten kiggede jeg ud over havet og tænkte på, hvor skønt det ville være, når vi igen kunne flytte sammen. Det var hos hende, at jeg tog bade, skrubbede campingresterne af mig og lukkede øjnene, mens det varme vand rislede ud af brusehovedet. Jeg var træt af at være isoleret, og jeg savnede hende hele tiden.
Alligevel var det hos hende, at der på en eller anden måde udspillede sig, i mine øjne, et svigt. Min kæreste skiftede mig ud med sin australske roomie både fysisk og følelsesmæssigt. Jeg knækkede sammen. Det var det sidste himmelstykke, der pressede sig ned over mig og min krop. Jeg var ikke længere en person, nærmere en tilstand. Ødelagt og knust.
Dagene gik. Jeg cyklede ikke til Christianshavn længere, og jeg sank dybere ned i campingvognens klaustrofobiske forbandelse. Mit Stockholm syndrom, der på mange måder føltes som det Stockholmske blodbad i mine arterier. Jeg levede af ét måltid om dagen. Det bestod altid af det samme. Pasta, brød eller kartofler. Det var de madvare, jeg fik mest for, for den pant jeg stjal ved campingpladsen.
*
Danmark skifter til sommertid, og jeg ringer til et herberg, der ligger i København. En mand i den anden ende af røret besvarer opkaldet med en neutral stemme. Min egen, skinger og usikker.
Jeg spørger ham om mine muligheder for at komme på herberg og forklarer ham min situation. Corona. Campingvogn. Kulde. Han siger, at der ikke er ledige værelser på nuværende tidspunkt, men at jeg skal blive ved med at ringe, fordi min tilværelse er kritisk.
En uge senere ringer jeg igen, og en kvindelig medarbejder fra herberget fortæller, at jeg kan blive indlogeret; at der er plads til mig. Hun finder min situationen meget alvorlig, og det overrasker mig, hvor alvorlig, hun mener, min situation er. Jeg hører kun hendes stemme, kan ikke danne hendes ord til sætninger. Hører spørgsmål omkring, hvordan jeg har kunne klare mig, hvordan jeg kunne holde til det. Hvordan jeg må have det nu.
Dagen efter presser jeg tøj sammen, ruller soveposen og folder den ned i rygsækken. Jeg cykler til herberget. Indretter mig på et syv kvadratmetersværelse, der lugter af gammelt vand.
De første dage sover jeg udenfor under åben himmel, fordi jeg ikke kan finde ro, men reglerne på herberget er: 1) Jeg skal være boligsøgende, 2) jeg skal arbejde, så min gæld forsvinder, og jeg viser, at jeg har en stabil indkomst, og 3) jeg skal opholde mig på herberget om aftenen.
Men jeg føler mig civiliseret igen. Så jeg anstrenger mig for at blive på værelset. Åbner vinduet så en kølig brise siver ind i mit ansigt, og langsomt vænner jeg mig til at kunne lukke øjnene, selvom tunge drømmerier holder mig vågen i løbet af nætterne.
Kort tid efter får jeg job i Telia Parken. Jeg er altmuligtmand og sætter skilte og plakater op, vejspærringer og kører truck. Trækker kabler. Jeg er ledig alle døgnets timer, og jeg arbejder hensynsløst før, under og efter EM-slutrunden. Jeg bliver besat. Jeg skal arbejde hele tiden.
Efter sommeren 2021 bor jeg på herberget i seks måneder. Jeg bliver ansat som regionschef i et scenemedarbejderfirma. Jeg arbejder, betaler min gæld, tjener penge og sparer op.
Men midt i novemberkulden får jeg afslag fra kommunen om at søge akutbolig. Presset stiger fra herberget, og jeg skal f inde et nyt sted at opholde mig med det samme. Det er sådan, systemet fungerer; bureakratiet slipper grebet, så snart jeg viser tegn på overskud. Det tager ikke højde for, hvor svært det er for mig at fastholde det. Uroen over at havne i samme situation, som jeg har prøvet at kæmpe mig ud af i et halvandet år, samler sig som et sitrende hærværk af stress i min hjerne. Impulsdrevet køber jeg en båd sammen med en kammerat. Jeg når ikke at tænke mig om. Jeg er nødt til at finde tag over mig, for jeg skal ikke igennem endnu en vinter i kulde. Båden bliver en løsning på, hvad man vil kalde en desperat handling, men hvad kan jeg gøre? … Jeg presses fra alle kanter.
Båden trænger til vedligeholdelse og har havneplads i Skælskør. Og jeg tænker fuck. Heldigvis som en gul mælkebøtteplet, der kan nå at vaskes væk på en hvid bluse, lejer en ven et værelse ud i Nordvest København, og jeg kan bo hos hende, så jeg kan flytte ned i vores båd, når foråret kommer.
*
Og det er så her, jeg sidder og skriver og tænker. Væk fra campingvognen - med en lukket dør inde på værelset, i en kurvestol og reflekterer over de ting, der er sket. Der findes mennesker, hvis sjæle farer i helvede. Der findes mennesker, der ikke fatter det. Åben dagene, siger de, og aldrig har dagene været mere lukkede for et ønske om at slette sine spor og betræde nogle nye. For mens solen langsomt går op hver dag, går det op for mig, at selvom jeg aldrig kan vende mig væk fra datid, må jeg prøve at se mit liv i nutid. Uanset hvad der sker, så er jeg tættest på mit hjerte, og jeg kan mærke, at det slår. Jeg vil brede vingerne og flyve ind i mit næste liv. Men hvordan? For kroppen har vænnet sig til lidelser og gjort smerterne afhængige – kulde, svigt, håbløshed. De sidder som knive i nakkehvirvlerne og gør det svært for mig at dreje væk fra dem. Jeg er først lige begyndt på at skabe mig et overblik. At sætte ord på, hvor ondt jeg har.
De Ensomme er en bog skabt af og med unge, som føler sig eller har følt sig ensomme. En følelse, der rammer os, når vores sociale behov ikke bliver dækket, og som dukker op på forskellige tidspunkter fra person til person.
I Danmark er der mange unge, der føler sig langvarigt ensomme. Der er så mange, at der er tale om et kendetegn ved den nuværende ungdomsgeneration, der går på tværs af aldersgrupper i ungdommen.
Derfor har vi bedt en række unge om at sætte ord på den ensomhed, de har følt. Det er der kommet 22 vigtige og personlige fortællinger ud af.
I Danmark er der ca. 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Fra tid til anden bliver de omtalt som “restgruppen” – en statistisk betegnelse, som har til hensigt at generalisere problemet, men som virker stigmatiserende for de unge, der omtales. For hvordan er man til gavn, hvis man bare er til overs?
I De Resterende fortæller unge, hvordan de oplever at være uden for uddannelse og arbejde. Med hudløs ærlighed tager de os med til møder med kommunen, indvier os i det svære parforhold, åbner døren til psykiatrien og deler deres tanker og erfaringer med det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Det er vigtigt, at der er fokus på at løse de problemer, som forfatterne i denne bog taler om. Men hvis problemerne reelt skal løses, er man nødt til at sætte sig ind i unges virkelighed, så man faktisk forstår, hvad det er, man forsøger at løse.
Hver tredje hjemløse i Danmark er under 30 år. Men hvornår er man egentlig hjemløs? Og hvordan finder man hjem, hvis man ikke har et?
De Hjemløse er en række historier fortalt af unge, der har oplevet hjemløshed. Her beskriver de, hvordan det er at gå igennem ungdommen med hjemløsheden på ryggen. Vi er med på arbejdspladsen, uddannelsesstedet, hos kommunen, i parforholdet, psykiatrien og misbruget. Men vi er også med i livet efter hjemløsheden, i kritikken af det samfund, som skulle have hjulpet, og i forventningerne til fremtiden.
Fortællingerne i De Hjemløse viser, at der er mange måder at være hjemløs på, når man er ung. De åbner øjnene for en side af sagen, du måske ikke var bekendt med, ikke kendte omfanget af, eller hvis spor du ikke har bidt mærke i før.
Hvad tænker man om sin fremtid, når man bliver førtidspensionist, før man er fyldt 30? Skal man fortsætte med at forfølge de drømme, som ens krop eller sind sætter grænser for?
I De Kronisk Syge møder du unge med kronisk sygdom. De fortæller om deres liv med alle de spørgsmål, som sygdommen rejser. Hver og én udgør deres personlige fortællinger unikke vidnesbyrd, der kan gøre Danmarks sundhedsvæsen, uddannelsessystem og alle os andre klogere på, hvordan man skaber det bedste samfund for unge med kronisk sygdom.
”Det kan give dig et andet perspektiv på, hvordan det er at være det her menneske: Hvordan er det at være dig? For du er ikke bare et tal i en bog eller en sygdom på en liste. Du er et menneske, der har en historie og en fed energi.” - Skrivemakker
Hvad betyder en anbringelse for unges nutid og fremtid? Et spørgsmål, der er helt umuligt at svare på, medmindre man selv har prøvet at blive anbragt. Og selv der, er det svært.
I De Anbragte fortæller unge om deres anbringelse i barndommen og ungdommen. Levende og ærligt beskriver de deres opvækst, mens de reflekterer over, hvad anbringelsen har betydet for dem.
Forfatterne har alle oplevet biologiske forældre, som har haft svært ved at håndtere forældreskabet. Men når du dykker ned i bogens fortællinger, vil du opleve en overflod af nuancer og perspektiver, som illustrerer, at hver forfatter gemmer på sin helt egen historie.
I Danmark gemmer der sig op mod 100.000 unge, som er presset på økonomien. Nogle er fanget i dyre forbrugs- og kviklån, mens andre er fanget i spilafhængighed, hvor vind og tab betyder "prøv igen". Nogle er hæmmet af arbejdsløshed og en dyr husleje, mens andre er havnet på gaden. Nogle er vokset op med en enlig forsørger på kontanthjælp, mens andre sidder fast i moralsk og økonomisk gæld som følge af kriminalitet.
Det er kun et udpluk, for pengepres tager mange former. I 'De Pengepressede' fortæller 20 unge hver deres historie om at have ondt i økonomien.
Hvad sker der, når ens ungdomsliv pludselig bliver udfordret ved, at basale ting som personlig sikkerhed og et tag over hovedet forsvinder? Hvad tænker de unge om deres fortid, nutid og fremtid, når de bliver nødt til at flygte fra deres hjem?
I 2015 søgte flere end to millioner mennesker asyl i Europa – flere end tre gange så mange som året før. Det har påvirket indbyggerne i Europa og er også grundlaget for en lang række forestillinger og fordomme om flygtninge.
De Flygtede er barske og bevægende fortællinger om unges ukuelige tro på fremtiden, og om at skabe en bedre tilværelse end den, de er flygtet fra. Bogen er først og fremmest en række individuelle fortællinger, men det er – i sagens natur – også en bog om flygtningesituation i den tid, hvor den blev skrevet. Og om den i dag.
Alt for mange danske unge tør ikke deltage i samfundsdebatten. For gør det alligevel nogen forskel?
I De Engagerede hører vi fra nogle af de unge, der gerne vil blande sig. Dem, der samler mennesker for at skabe noget. De benytter sig allerede af alverdens talerør, skriver debatindlæg, holder foredrag, stiller sig op på ølkasser og råber. Her har vi samlet dem til ét stort brøl.
For der er heldigvis unge, der ikke kan holde sig tilbage. De har en ild, indignation eller begejstring, der gør, at de engagerer sig i samfundet. De engagerede er alle de unge, der ikke kan lade være. De bygger samfund op nedefra, og der er mange af dem. De er flittige, travle og stærkt inspirerende.
Knap 340.000 unge gennemførte en ungdomsuddannelse i 2019. Næsten 57.000 af dem faldt fra. Hvorfor gjorde de det?
I De Frafaldne fortæller unge, hvordan det opleves at droppe ud af sin ungdomsuddannelse. Fortællingerne nuancerer uddannelsesdebatten, der ofte handler om dem, der klarer sig godt – dem med huen, fremtidsmulighederne og den gode historie.
Vi må ikke kun lade dem, der gennemfører, skrive historien. Der gemmer sig et væld af indsigter blandt dem, som ikke klarer sig igennem ungdomsuddannelserne. Fortællingerne kan anspore dem, der skal forme fremtidens uddannelsessystem, men vigtigst af alt illustrerer de, hvor menneskeligt – og afgørende – det er at ændre kurs.